Millenialsi w świecie biznesu, czy biznes w świecie Millenialsów?

Opublikowany

Pomiędzy dziesiątym a dwudziestym czwartym rokiem życia jest około 1,8 miliarda ludzi - to największa populacja młodzieży w historii. Jaki wpływ na otaczający nas świat będzie mieć ta liczna grupa w przyszłości? Prognoz jest wiele, a pierwsze skutki tego zjawiska możemy zaobserwować już teraz.

W ostatnim czasie w wielu firmach zachodzą duże zmiany pokoleniowe na najwyższych szczeblach zarządzania - do władzy dochodzi pokolenie X, które zarządzać bedzie właśnie pokoleniem millenialsów, czyli pokoleniem Y. Wiąże się z tym wiele wyzwań, które wynikają
z zupełnie innych motywatorów tej grupy do działania. Jaki stosunek do pracy mają pracownicy poszczególnych pokoleń?
źródło: Sedlak & Sedlak na podstawie FDU Magazine

Powyższe zestawienie wyraźnie pokazuje zmianę trendu motywacyjnego osób należących do ostatniego z uwzględnionych pokoleń. Choć starsze dążą do maksymalizacji zysku, millenialsi przesuwają swój cel biznesowy na skutki społeczne. Istotnym powodem takiej sytuacji  jest ich liczebność. Poza tym, że są największą częścią siły roboczej, klienci z grupy millenialsów dominują również na rynku. Wszystko więc koncentruje się na unikalnych wartościach tego pokolenia.
Wyniki badania Global Shapers Annual Survey 2017, w którym udział wzięło ponad dwadzieścia pięć tysięcy osób w przedziale wiekowym 18-35 pokazują, iż ponad 40% młodych ludzi uważa, że pozytywny wpływ na społeczeństwo jest jednym z najważniejszych kryteriów wyboru  ścieżki kariery. Przyszłość pracy i biznesu leży w ich rękach.
źródło: World Economic Forum/Global Shapers Annual Survey 2017

Argumentem przemawiającym za tym stwierdzeniem może być również wynik badania Pracodawca Roku 2017 przeprowadzanego przez AIESEC Polska wśród studentów największych ośrodków akademickich w Polsce, w kategorii preferowana branża. Cieszące się wciąż dużą popularnością kierunki związane z finansami i bankowością zanotowały w tym roku spadek o 4%, natomiast zainteresowanie możliwością pracy w organizacjach pozarządowych wzrosło o 2%.
Oczywiste więc jest, iż zmiany pokoleniowe doprowadzą do wielu transformacji form zarządzania zespołem w przedsiębiorstwach. Czy wpłynie to również na aspekt wynagrodzeń?
Według badań skarbowych Stanów Zjednoczonych, generacja Y inwestuje więcej i preferuje współpracę z podmiotami społecznie odpowiedzialnymi.
Tylko w Stanach Zjednoczonych członkowie tego pokolenia (75 milionów) stają się najbogatszymi ludźmi w historii Ameryki. Według prognoz, około 41 bilionów dolarów trafi do kieszeni milenialsów przez następne trzydzieści lat.
Rosnące wynagrodzenie nie jest jednak dla pokolenia Y wystarczające. Bardzo istotny okazuje się głębszy sens ich działań. Jak wynika z badań MSLGROUP, czterech na pięciu Millenialsów twierdzi, że biznes powinien aktywnie angażować się w rozwiązywanie problemów społecznych. Jakich konkretnie? Na to pytanie odpowiada badanie przeprowadzone przez firmę Deloitte.

Millenialsi uważają, że biznes musi wpłynąć na społeczeństwo w związku z niżej wymienionymi kwestiami:
- edukacją,
- umiejętnościami i szkoleniami,
- stabilnością ekonomiczną,
- bezpieczeństwem w sieci,
- ochroną zdrowia i zapobieganiem chorobom,
- bezrobociem
- zmianami klimatycznymi.
Można śmiało stwierdzić, iż pokolenie Y wprowadzi istotne zmiany w szeroko rozumianym biznesie. Są to młodzi ludzie, którzy głęboko wierzą w swoje możliwości realnego wpływu na otaczające nas środowisko, a co za tym idzie - zmiany świata na lepsze. Co oznacza ten fakt dla pracodawców? Jeśli przedsiębiorstwa chcą pozyskiwać najlepszych pracowników, inwestycja zasobów w politykę CSRu powinna bardzo szybko stać się ich priorytetem. Biznes przyszłości to taki, który nie skupia się już jedynie na zyskach płynących dla przedsiębiorstwa, ale przede wszystkim - odpowiedzialności społecznej za otaczającą nas rzeczywistość.

AIESEC w świecie startupów - czyli my i Wolves Summit

Tak - jesteśmy partnerem 7. edycji Wolves Summit - jednego z największych wydarzeń networkingowych w naszej części Europy!